Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ

Εάν κανείς θα ήθελε να εκφράσει τη μουσική με μια λέξη θα ήταν η λέξη τραγούδι. Η "φωνή" του κάθε ανθρώπου είναι το σπουδαιότερο μουσικό όργανο για να μπορέσει να ξεκινήσει τη μουσική εκπαίδευσή του
Το σημαντικότερο που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά είναι να μάθουν να τοποθετούν σωστά τη φωνή τους όταν τραγουδάνε, να αρθρώνουν σωστά τις λέξεις από μικρή ηλικία, να ερμηνεύουν ένα τραγούδι με τους χρωματισμούς, τον ρυθμό και την έκφραση. Οι φωνητικές γνώσεις που θα αποκτήσουν οι μαθητές, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και έξω από αυτό. 
Το τραγούδι γίνεται καλός σύντροφος και δάσκαλος που δε διατάζει και δεν επιβάλλει, μα τραγουδιστά, μέσα απ' τους κόσμους των ήχων, μας μιλάει για τη χαρά, για τα καλά και για τα αληθινά όμορφα. Ανάλαφρα σηκώνει μέσα απ' την ψυχή καταχνιές και σκόνες, θρυμματίζει είδωλα, αποδιώχνει την παγωνιά και μας φέρνει κοντά στον πιο καλό εαυτό μας. Τότε το τραγούδι για μας και τους άλλους γίνεται πίστη, δύναμη, φως και φωτιά.

Με το τραγούδι τα παιδιά εισάγονται στη μουσική γλώσσα εκφράζοντας διάφορα συναισθήματα, καλλιεργώντας τα καλλιτεχνικά.

Το τραγούδι αποτελείται από τρία στοιχεία που είναι ο ρυθμός, ο λόγος και η μελωδία, που κινητοποιούν αντίστοιχα το σώμα, τη λογική και το συναίσθημα. Η παιδαγωγική αξία του τραγουδιού αναγνωρίζεται από όλους τους παιδαγωγούς και αξιοποιείται από πολύ παλιά. 
Μια ακόμη σημαντική ιδιότητα του τραγουδιού είναι ότι στη μουσική πράξη συμμετέχει η κίνηση των φωνητικών χορδών και ομάδες των μυών του σώματος. Η μουσική μάθηση επιτυγχάνεται καλύτερα, όταν το παιδί χρησιμοποιεί την αυθόρμητη κίνηση του σώματος. Έτσι μέσα από αυτή, κατανοεί και βιώνει τη μουσική.

Είναι άξιο να αναφερθεί ότι μία παιδική χορωδία αποτελεί πεδίο προσέγγισης διαφορετικών πολιτισμών.
Η διαπολιτισμική και αναπτυξιακή εκπαίδευση προσπαθεί να καλλιεργήσει τον σεβασμό για τον άνθρωπο ανεξαρτήτου φύλου, τάξης, εθνικότητας, θρησκείας, εθνικής καταγωγής, ηλικίας ή σωματικής αναπηρίας.

Ένας ακόμη σημαντικός λόγος για την συμμετοχή του παιδιού στη χορωδία είναι η παρουσίαση ενός έργου σε  δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα εθνικές επετείους καθώς επίσης και ποικίλες εκδηλώσεις όπως (π.χ. τοπικά φεστιβάλ, ανεξάρτητες συναυλίες, συμμετοχές σε συνέδρια, ανταλλαγές συναυλιών ανάμεσα σε σχολεία). Τα παιδιά εκτίθενται σε κοινό και δημιουργείται η εικόνα μιας χορωδίας, της οποίας τα μέλη τις περισσότερες φορές έχουν πραγματοποιήσει μεγαλοπρεπείς προσπάθειες, ώστε να παράσχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έχει μεγάλη σημασία προκειμένου να συνειδητοποιήσουν πόσο σπουδαίο στοιχείο είναι η ποιότητα του τελικού προϊόντος, να αισθανθούν την ομορφιά και την ηθική ικανοποίηση που μπορεί να τους προσφέρει η παρουσίαση ενός έργου για το οποίο δούλεψαν, αλλά και να συνηθίσουν να εκτίθενται στο κοινό. Οι μικροί χορωδοί πρέπει να γνωρίζουν ότι η τελική παράσταση δίνεται μόνο εφόσον αυτοί κατέχουν τη δραστηριότητα και μπορούν να την παρουσιάσουν αξιοπρεπώς.
 Έτσι δημιουργούνται θετικές εντυπώσεις στο ακροατήριο καθιστώντας τη χορωδία καθρέφτη που προάγει την τέχνη και τον πολιτισμό.

Η σημασία της χορωδίας δεν είναι καθόλου διακοσμητική ούτε μόνο ψυχαγωγική αλλά καθαρά πολιτιστική, αφού ανεβάζει το πνευματικό επίπεδο των παιδιών καθιστώντας τα ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Αυτό συμβαίνει διότι τα παιδιά έρχονται σε επαφή με έργα σημαντικών συνθετών όπως Mozart, Beethoven, Bach και άλλων μεγάλων συνθετών, όπου αρχίζουν να έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται διαφορετικά ακούσματα από αυτά που οι υπόλοιποι μαθητές ακούν στα ΜΜΕ. Το χορωδιακό τραγούδι τους συνέβαλε στην εξάσκηση του αυτιού τους με αποτέλεσμα να μπορέσουν να ξεχωρίσουν τη φάλτσα φωνή, από τη σωστή, το καλό τραγούδι από το κακότεχνο.
Η απόκτηση γενικών γνώσεων και η πολύπλευρη μουσική εμπειρία είναι χρήσιμες με σκοπό τα παιδιά να γίνουν σωστοί κριτικοί ακροατές, όπως επίσης και να επιλέξουν κατά πόσο συγκλίνει με την προσωπικότητα τους το επάγγελμα του μουσικού λαμβάνοντας υπόψη την αποκτηθείσα γνώση. Η σωστή επιλογή χωρίς τις μουσικές γνώσεις και την εμπειρία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Η παιδικά χορωδία είναι μία από τις ωραιότερες εκπαιδευτικές εμπειρίες που βιώνουν οι μαθητές κατά τα μαθητικά τους χρόνια.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω η ύπαρξη της χορωδίας είναι απαραίτητη, σπουδαία και αναντικατάστατη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου